

Hamilelik Belirtileri
Hamilelik belirtileri kadın vücudunda belirli değişimler yaratmaktadır. Bu değişimler, kademe kademe farklılık göstermekle beraber, hamileliğe yönelik de ipuçları vermektedir. Bütün belirtiler her kadında aynı şekilde görülemeyeceği gibi, kimi kadınlarda ise farklı şekilde görülebilir. Peki, hamilelik belirtileri nelerdir?
1. Adet gecikmesi. Adet gecikmesi gebelik belirtilerinin ilk işaretidir; ancak her adet gecikmesi de gebeliğe işaret etmez. Adet gecikmesi çeşitli kadın hastalıkları sebebiyle de görülebilir.
2. Göğüs ağrısı ve meme uçları. Hamilelikten kaynaklanan hormonal değişiklikler (östrojen, prolaktin ve progesteron hormonlarının salgılanması), göğüslerde ağrı yapabilmektedir. Göğüs ağrısı da adet belirtilerinden biri olduğundan, kesin hamilelik belirtisi olabilmek için tek başına yeterli değildir.
3. Kanama ya da akıntı. Döllenme süreci gerçekleştikten sonra embriyo rahme yerleşirken vajinal kanamalar yaşanabilir. Bu kanamalar regl kanamalarından farklıdır ve erken hamileliği işaret edebilir. Kanama durumlarında kontrol amaçlı doktora görünmekte fayda vardır.
4. Halsizlik ve uyku isteği. Vücutta progesteron hormonunda yaşanan artış uyku isteğine sebep olmaktadır. Bu nedenden dolayı hamilelik sürecinin ilk 4 ayında halsizlik ve uyku durumları sıklıkla yaşanmaktadır.
5. Baş dönmesi. Erken hamilelik belirtileri arasında en çok görülen durumlardan bir tanesi de baş dönmesidir. Metabolik değişimlerden dolayı yaşanan baş dönmesi önemlidir ve takip edilmelidir.
6. Mide bulantısı ve kusma. Döllenme sürecinin akabinde mide bulantısı ve kusma oldukça erken bir dönemde karşılaşılan durumlardandır. Mide bulantısı ve kusma durumu kimi kadınlarda ilk haftalarda görülebilirken kimilerinde ise 7. haftadan sonra görülebilmektedir.
7. Sık sık idrara çıkma. Yine döllenme sürecinin ardından erken hamilelik belirtileri arasında sık sık idrara çıkma durumu yer almaktadır. Özellikle ilk bir ayda yaşanan süreç hamilelik belirtisine işaret eden en net olgulardan birisidir.
8. Koku hassasiyetinin artması. Hormon salgısının artması, eskiden hoşnut olunan kokuların artık tiksindirici gelmesine neden olabilmektedir. Sigara, parfüm ya da çeşitli kokulara karşı duyulan hassasiyet artış gösterir ve bu durumda hamileliği işaret eden başka bir etkendir.

İlk Tarama
11-14 testi olarak da bilinen ilk trimester tarama testi Down sendromu ve Trizomi 18 adı verilen kromozomal anomaliye sahip bebekleri gebeliğin çok erken dönemlerinde saptamaya yönelik bir tarama testidir. Tüm tarama testlerinde olduğu gibi bu test de tanı koydurmaz!!! Sadece hastalık açısından yüksek risk altındaki bebekleri işaret eder ve bu bebeklerde kesin tanıya götüren tanısal testlerin yapılmasını sağlar. Bir başka deyişle testin yüksek risk göstermesi bebekte anomali olduğunun kanıtı olmadığı gibi, riskin düşük çıkması da bebeğin tamamen sağlıklı olduğunu garanti etmez.
İlk trimester tarama testinin üçlü test ile karşılaştırıldığında bazı avantajları vardır. Bunlardan en önemlisi testin daha erken dönemde yapılması sonucu olası bir olumsuzluk durumunda gebeliğin daha erken ve risksiz şekilde sonlandırılmasına olanak tanır. Dahası duyarlılığı üçlü teste göre daha yüksektir ve Down sendromu ile trizomi 18 olgularının %90′ının tanımasına yardımcı olur.

Hamilelik
Gebelik ortalama 40 hafta, yani 9 AY 10 GÜN devam eden bir süreçtir. Tıbbi olarak gebelik başlangıcınızı hamile kaldığınız adet döngünüzde (adet döngüsü üreme çağında olan bir kadının bir adet kanamasının ilk gününden diğer adet kanamasının ilk gününe kadar olan süreci tanımlar) gördüğünüz adetin ilk günü belirler. Bu nedenle gebeliğinizin birinci haftası aslında henüz hamile olmadığınız bir dönemdir. Hamile kaldığınız tarihi net olarak hatırlayamayabilirsiniz, ancak Son Adet Tarihinizin ilk gününü daha kolay hatırlarsınız. Bu nedenle biz doktorlar sizin gebeliğinizi takip ederken hesaplarımızı sizin son adet tarihinizin ilk gününe göre yaparız.
Tıbbi gebelik haftası Son Adet Tarihinizin ilk gününe göre hesaplanır. Gebelikte yapılacak testler, sizde ve bebekte ortaya çıkan değişikliklerin yorumlanması ve muhtemel doğum tarihiniz her zaman Son Adet Tarihinize göre hesaplanır. Tıbbi gebelik haftası hesabı yumurtlamanın adet döngüsünün 14. gününde olduğunu var sayar. Bazı kadınlarda yumurtlama daha erken (erken yumurtlama) veya daha geç (geç yumurtlama) olabilir. Bu tür durumlarda daha ileri gebelik haftalarında suni bir Son Adet Tarihi oluşturularak takibin bu tarihe göre yapılması gerekebilir.
Sizin hamile kaldığınız tarihe göre yaptığınız hafta hesabı doktorunuzun belirttiği gebelik haftasından iki hafta geridedir. Siz doktorunuza örnek olarak “ben tam olarak ne zaman hamile kaldığımı biliyorum ve buna göre 3 haftalık hamileyim” şeklinde yorum yapabilirsiniz ancak siz aslında bu verilen örnekte tıbben 5 haftalık hamilesiniz.
Son adet tarihi hesabına göre gebelik ortalama 40 hafta sürer. Bu sürenin ay karşılığı 9 Ay 10 Gündür.
Gebeliklerini aylarla ifade etme eğiliminde olan anne adaylarının bazıları bir ayın 4 haftadan, yani 28 günden daha uzun olduğunu göz ardı etmekte ve yine doktorlarının hesaplarıyla kendi hesapları çelişmektedir.
Modern Doğum Bilimi'nde hamileliği aylarla belirtme uygulaması terk edilmiştir. Ultrasonografi cihazları doktorun yaptığı ölçümleri gebelik haftasına çevirirken yine tıbbi gebelik haftasını kullanırlar.
Doğum bazı kadınlar için dünyaya yeni bir hayat getirdikleri mutluluk verici bir olayken, bazı kadınlar içinse doğum zahmetli ve stres dolu bir tecrübe olarak görülebilir. Hayatını değiştirecek bu mucizevi olaya fiziksel ve zihinsel olarak hazır olduğuna emin olmalısın. Daha önce anne olduysan bile şunu bilmelisin, her bebek farklıdır ve her doğum deneyimi kendine özgüdür.
- Normal Doğum
- Sezeryanla Doğum
Bebek Bakımı
İlk haftalarda emzirme düzensizdir ve bebek her istediğinde emzirilmelidir. Her iki göğsü de eşit sürelerde emzirtmek idealdir. Ancak bu her zaman gerçekleşmez. Bebek bir seferde tek göğsü emerse bir sonraki sefer diğer taraftan emzirmek gerekir. İlk 10 dakikadan sonra gelen süt daha yağlıdır; bebekte doygunluk hissi uyandırır. Bir göğsü emmesi bu nedenle yeterli olabilir. Günde yaklaşık 10-12 kere emmesi ve ilk 4-6 ay gece beslenmesi normaldir. Emzirilen bebeğe su vermek gerekmez. Meyve püresi ve pirinçli mama benzeri ek besinler 6 aydan sonra verilmelidir.
Bebeğinizin ilk ayında dışkı sayısı fazladır (günde 6-8 kez). Anne sütüyle beslenen bebeklerin dışkıları cıvık olur. Dışkı ilk günler yeşilimsi, daha sonra altın sarısı renk alır. Mama ile beslenen bebeklerin dışkıları daha kıvamlı ve sıklığı daha azdır. Bu bebeklerde kabızlık da olabilir. Bebeğin günde en az 6-8 kez idrar yapması gerekir. Bu beslenmenin yeterli olduğunu gösterir. Bir iki ay sonra bebek 2-3 günde bir de dışkılayabilir, buda normaldir.
Bebeğinizin altını sık değiştirin. Beslenme öncesi altı kirli ise veya bebek huzursuz ise bebeğinizin altını değiştirin. Beslenme ile barsak hareketleri artacaktır; bu nedenle beslenme sonrasında bebeğinizin altını değiştirmeniz gerekebilir. Bebeğin altını ıslak pamukla silebilir, çok kirli ise yıkayabilirsiniz. Hazır silme bezleri, yolculuklarınızda pratik olacaktır. Bebeğin cildi çok hassastır. Islak veya kirli bez uzun süre ( 3-4 saat ) kalırsa pişik olur. Bu durumda bebek cildine uygun pişik kremi uygulayabilirsiniz. Kız bebeklerin altları önden arkaya doğru temizlemek gerekir.
Göbeğin ve çevresinin temiz ve kuru kalması gerekir. Göbek bağı kullanmayın. Günde 1-2 kere göbek kordonunu dibinden, alkollü pamuk ile silin. Göbeği bezin dışında bırakmaya dikkat edin. Göbek 7-14 gün içinde düşer. Düştükten sonra yerinde hafif bir kanama olması normaldir. Bu durumda alkol ile silebilirsiniz.

Bebek Beslenmesi

Hamile oldugumu ogrendigim an cevremden hep duydugum isim Mehmet Tayyar suphesiz tek adresim oldu.Yakin zamanda dogumumu gerceklestirmemde buyuk emegi ve yardimi olan, ilk gunden son gunume kadar maddi manevi her turlu yanimda olan hocama buradan tesekkuru borc bilirim. Yuksek riskli gebelik alaninda uzman olan hocam Kayserimiz icin bulunmaz bir nimet. Iyi ki varsiniz Allah sizi basimizdan eksik etmesin. Yakin zamanda bebegimle ziyaretinize gelecegiz.
Saime Cicek-Cok yakin arkadasim uzun yillardir bebek sahibi olamiyordu. Hocamiz sayesinde hayalleri gercek oldu. Allah razi olsun kesinlikle herkese oneriyorum.. ilgi alakasindan dolayida cok memnun kaldik.
Gülten Babacan Korkmaz-Hocamız için yurt dışından tedavi olmaya geldik , doktorların umutsuz baktığı çocuğumuza ışık oldu Allah hocamdan razı olsun sevgilerle..
Osman Timuçin-Sorularımızı açıklayıcı bir şekilde yanıtladı.genel anlamda ilgili ve pozitif biriydi.Ben memnun kaldım.Öneririm.
Zehra Çiçek-